Declararea veniturilor pentru anul 2017 in Declaratia unica – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 13.06.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Declararea veniturilor realizate din Romania pentru anul 2017 prin depunerea Declaratiei unice”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “Bună ziua! Vă rog frumos să precizați dacă trebuie depusă Declarația unică și care sunt contribuțiile sociale obligatorii în următoarele situații:

  •  o persoană care a realizat în anul 2017 venituri exclusiv din dobânzi bancare (pentru care impozitul pe venit este reținut de bancă) și cuponul anual aferent titlurilor de stat (care nu se impozitează);
  • un salariat/pensionar care a realizat în anul 2017 și venituri din dobânzi și cuponul anual aferent titlurilor de stat.”

a.) Raspuns ANAF: În cazurile expuse de dvs., nu există obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind veniturile realizate din România în anul 2017. Totodată, având în vedere tema sesiunii de astăzi care este “Declararea veniturilor realizate din Romania pentru anul 2017 prin depunerea Declarației unice”, în ceea ce priveşte obţinerea de informaţii referitoare la contribuţiille sociale obligatorii, aveţi posibilitatea adresării întrebărilor folosind formularul de contact, care se regăseşte la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/

b.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua.

  1. Daca am depus declaratia 200 in ianuarie pentru PFI, trebuie sa depun si Declaratia unica?
  2. Daca am depus si declaratia 220 in ianuarie, trebuie sa depun si declaratia unica? Daca da, trebuie cu aceleasi valori declarate in 220? Sau se poate modifica venitul estimat? Multumesc.”

b.) Raspuns ANAF: “Dvs nu aveți obligaţia depunerii declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în anul 2017, întrucât în luna ianuarie 2018 ați depus deja la organul fiscal declaraţia privind veniturile realizate din România – formular 200.

Intrucat nu ați oferit suficiente detalii, vă rugăm să aveți în vedere că dvs, s-ar putea să aveți obligația depunerii declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la 16 iulie 2018, în care veți completa, după caz, CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA ÎN ROMÂNIA ȘI CONTRIBUȚIILE SOCIALE DATORATE ÎN ANUL 2018.
În acest sens, vă rugăm să aveți în vedere instrucțiunile de completare a declarației unice, ce se pot accesa la următorul link:
https://static.anaf.ro/…/for…/DU_PF_OPANAF_1155_2018.pdf

c.) Intrebare contribuabil: “Buna dimineata! Va rog sa precizati daca in cazul in cazul unui (singur) contract de inchiriere in anul 2017 la care chiria este stabilita in lei ( iar venitul net este determinat in cote forfetare de cheltuieli) trebuie depusa declaratia unica pentru veniturile realizate in anul 2017. Va multumesc.”

c.) Raspuns ANAF: “În cazul prezentat de dvs, daca acest contract a încetat în anul 2017, nu trebuie să depuneți declarația unică pentru veniturile realizate în anul 2017.”

d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, PFA pe norma de venit (infiintat de multi ani) are obligatia completarii declaratiei unice in privinta veniturilor realizate pe anul 2017? Am inteles ca PFA pe baza de norma de venit nu are obligatia completarii declaratiei in privinta veniturilor realizate in 2017 ci, completeaza numai veniturile estimate in 2018 si contributiile sociale pe 2018 daca este cazul. Deci campurile privind veniturile realizate in 2017 de PFA pe norma de venit se lasa descompletate? Multumesc.”

d.) Raspuns ANAF: “În cazul dvs, dacă în anul 2017 ați determinat venitul net pe bază de norme de venit și vă mențineți aceeași opțiune și pentru anul 2018, veți depune până la data de 16 iulie declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice în care veți completa corespunzător Capitolul 2-Date privind veniturile estimate a se realiza în Romania si contribuțiile sociale datorate, dar nu aveți obligația completării CAPITOLUL I “Date privind veniturile realizate în anul 2017″, așa cum ați precizat și dvs.”

e.) Intrebare contribuabil: “O persoana fizica a realizat in cursul anului 2017 venituri salariale pe tot parcursul anului (1 ian – 31 dec 2017 la functia de baza). Persoana respectiva a mai realizat (in cursul unei luni din 2017) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile, in valoare de aproximativ 4345 lei (Venituri din alte surse). Acest venit, cu caracter ocazional, a fost impozitat cu retinere la sursa (Impozit venit = 4345 lei*16% = 695 lei).

Intrebare:
1. Pentru acest venit (4345 lei) mai exista obligativitatea declararii in Declaratia 212 pentru anul 2017?
2. Pentru acest venit se datoreaza CAS (contributie pensii) sau CASS (Fond sanatate)?”

e.) Raspuns ANAF: “Referitor la prima întrebare care vizează tema acestei sesiuni vă informăm că, dacă ați realizat în anul 2017 venituri din alte surse pentru care plătitorul de venituri a calculat și reținut la sursă impozitul pe venit in cotă de 16%, nu aveți obligația declarării acestora pentru anul 2017 prin “Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” deoarece impozitul calculat și reținut la sursă reprezintă impozit final.”

f.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, Intrebarea mea este daca veniturile din dividende fac obiectul declaratiei unice ? Multumesc”

f.) Raspuns ANAF: “Veniturile din dividende realizate în anul 2017 nu se declară prin Declarația unică.”

Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

Sursa: ANAF

Articole similare